Beweegprogramma voor mensen met diabetes type 2 van het KNGF

www.defysiotherapeut.com

Bewegen zonder hypo

Meer controle met beweging
Heeft u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt? Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Bewegen is belangrijk, houd uzelf gezond.

Elke dag verantwoord bewegen 
Speciaal voor mensen met diabetes type 2 is het beweegprogramma voor mensen met diabetes type 2 ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een registerfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is daarnaast speciaal opgeleid voor het beweegprogramma diabetes type 2. Uw begeleiding is dus in goede handen.

Tijdens het beweegprogramma voor diabetes type 2 werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Het beweegprogramma zorgt voor controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, betere conditie en verantwoord bewegen!

Wat is diabetes?
Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.

Klachten bij diabetes
Een hoge bloedglucosewaarde kan allerlei klachten veroorzaken, zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid. Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een  ‘hypo’.
Een hypo herkent u aan: transpireren, bleek zien, onduidelijk praten, een hongerig gevoel, gapen, prikkelingen om de mond, beven en stemmingsveranderingen (koppig, prikkelbaar, stuurs).

Diabetes type 2
Er zijn verschillende typen diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 maakt de alvleesklier onvoldoende insuline aan, of de insuline werkt onvoldoende. Daardoor nemen de cellen  de glucose uit het bloed onvoldoende op. Diabetes type 2 komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan veertig jaar, het zogenaamde ‘ouderdomssuiker’. Speciaal voor deze doelgroep is het beweegprogramma diabetes type 2 ontwikkeld.

Uw persoonlijk beweegprogramma voor diabetes type 2
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met TNO een beweegprogramma gemaakt voor mensen met diabetes type 2. Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.

De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u het beweegprogramma voor diabetes type 2 op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma voor diabetes type 2 zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.