Oedeemtherapie

www.nvfl.nl

Manuele lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfe oedeem (een teveel aan vocht in het lichaam). De methode van de manuele lymfedrainage werd ontwikkeld door de Deense fysiotherapeut – bioloog Vodder.

Manuele lymfedrainage bestaat uit twee belangrijke begrippen, nl. manueel, het met de hand (be)werken, en lymfedrainage, het afvoeren van vloeistoffen.
Een groot gedeelte van de processen in ons lichaam verloopt via deze lichaamsvloeistoffen, bijvoorbeeld het transport van hormonen, schadelijke stoffen (bacteriën, schimmels en virussen), zenuwprikkels, en het uitwisselen van gassen (bv. zuurstof) en afval- of bouwstoffen.
Deze processen die gebeuren via het lichaamsvocht noemen we ook de waterhuishouding. Wanneer de waterhuishouding in een goede conditie verkeert, is het lichaam in evenwicht.

Het lymfestelsel heeft dus een belangrijke rol bij het creëren en onderhouden van een optimale waterhuishouding. De lymfe voedt, zuivert en draineert immers onze lichaamscellen. Lymfedrainage is een natuurlijke functie, eigen aan ons lichaam.

Ziekte, stress of een ongeval kunnen deze functie echter bemoeilijken. In dit geval biedt een manuele lymfedrainage de oplossing. Deze drainage is een massagevorm, bedoeld om het lymfestelsel te activeren, om zo een teveel aan vloeistoffen (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) sneller of efficiënter af te voeren via de lymfebanen.