Oncologie Fysiotherapie

 

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie die zich richt op behandeling van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Met name op het gebied van de gevolgen van de ziekte zelf of de medische behandelingen zoals operaties, bestraling of chemotherapie. Kenmerkend aan de klachten is dat ze zowel een lichamelijke als geestelijke component hebben die elkaar beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat oncologie fysiotherapie en bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van de belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.

Er zijn globaal vier stadia bij de behandeling van kanker. In ieder stadium heet u als patiënt andere doelstellingen, de oncologie fysiotherapeut is gespecialiseerd om in elke fase een behandeling op maat samen te stellen. In de behandelfase is de diagnose gesteld en vinden de primaire medische behandelingen plaats, zoals operatie, bestraling en/of chemotherapie. Dit kan allerlei ongemak met zich meebrengen waarbij de oncologie fysiotherapeut kan helpen. Verder is het erg belangrijk om actief te blijven en te blijven of te gaan bewegen. De oncologie fysiotherapeut kan daarover adviseren en het bewegen begeleiden. In de herstelfase knapt de patiënt op van de medische behandelingen en wilt u uw leven weer oppakken. Helaas kunnen de gevolgen van de medische behandelingen dat in de weg staan. Daarom kan de oncologie fysiotherapeut u helpen door bijvoorbeeld uw conditie op te bouwen of klachten te behandelen die verder herstel moeilijk maken. Misschien de meest bekende klachten zijn lymfoedeem of een beperkte beweging.

Indien de medische behandelingen niet helpen en de ziekte niet meer te genezen is, spreken we van de palliatieve fase. Mogelijk ontstaan uitzaaiingen of een nieuwe vorm van kanker. Aangezien dit stadium soms lang kan duren, is het belangrijkste doel meestal een goede kwaliteit van leven. Daarvoor is een actieve levensstijl met veel lichaamsbeweging belangrijk. Ook in deze fase kan de oncologie fysiotherapeut u in begeleiden en adviseren. De vierde fase is de terminale fase en hierin is het levenseinde in zicht. De belangrijkste klachten zijn pijn, vermoeidheid en benauwdheid. Bij deze klachten kan de oncologie fysiotherapeut u helpen met ontspanningsoefeningen, begeleiden bij bewegen, advies en ondersteuning bij ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid, en ademhalingsoefeningen.

Bron: www.nvfl.nl